15.07.2021

Faktori koji kreiraju tržišnu cijenu nekretnine

Prodaja nekretnine može biti pravi izazov, ne samo njezina priprema za potencijalne kupce, već je i samo određivanje cijene zadatak kojem se treba pristupit vrlo promišljeno. Pri definiranju cijene nekretnine potrebno u obzir uzeti cijeli niz faktora. Na neke od njih možete utjecati i s malim investicijama kojima ćete učiniti značajne izmjene, dok su neki od faktora nepromjenjivi. Kada govorimo o faktorima na koje ne možemo utjecati to su prije svega lokacija i veličina nekretnine, kao i položaj, odnosno kat na kojem se ona nalazi ako je riječ o stanu u zgradi, ali i pogled.

MIKRO I MAKRO LOKACIJA

Bez obzira o kojem gradu ili županiji je riječ, činjenica je da blizina centra značajno podiže tržišnu cijenu nekretnine. Osim toga, blizina javnog prijevoza, trgovina, škole, vrtića i sličnog sadržaja koji koristimo svakodnevno veliki je plus. Kada govorimo o lokaciji, nužno je razlikovati mikro i makro lokaciju. Makro lokacija predstavlja kvart u gradu, dok mikro lokacija predstavlja položaj nekretnine unutar određenog kvarta.

POLOŽAJ STANA U ZGRADI

Kada je riječ o položaju stana, najbolju cijenu postići će stanovi na prvom katu zgrade, a najmanju suterenski i stanovi koji se nalaze na petom katu zgrade bez lifta. Prednost vrlo često imaju i stanovi koji su okružni drugim stanovima, odnosno ne nalaze se na samom rubu zgrade, pa su iz tog razloga cijene režija – grijanje i hlađenje nešto niže.

KVADRATURA NEKRETNINE

Veličina, odnosno kvadratura nekretnine, uz lokaciju, najbitniji je faktor pri određivanju cijene, no ne treba zanemarit ni tlocrtno rješenje koje je ponekad važnije nego sama kvadratura. Osim stambenog prostora, dodatne prostorije kao što su balkon, garaža, spremište i slično također podižu cijenu nekretnine.

SITNICE NA KOJE TREBA OBRATITI POZORNOST

Osim navedenih, nepromjenjivih faktora u kreiranju cijene, postoje i oni na koje srećom možemo utjecati i povećati vrijednost nekretnine. Raščišćavanjem namještaja koji stan „zagušuje“, ostavljanje privatnih stvar kao što su primjerice obiteljske fotografije neće ostavit najbolji dojam. Neodržavanost i zapuštenost, odnosno sve što podrazumijeva adaptaciju može značajno sniziti cijenu. Prodavači nekretnina kojima je potrebna renovacija svjesni su dodatnih ulaganja koja su potrebna prije useljenja pa je lakše postići cijenu koja će odgovarati kako kupcu, tako i prodavaču. S druge strane, prodavači će vrlo teško sniziti cijenu adaptirane nekretnine, dok se u praksi najteže postiže dogovor za one koje su djelomično uređene.
Ovo su samo neki od faktora koji se ne smiju zanemariti, inače je vrlo moguće da nekretnina ne probudi interes kupaca i zadrži se u ponudi dugi niz godina. Okolnosti koje ne možemo predvidjeti, kao što je primjerice potres koji se dogodio u Zagrebu također je rezultirao promjenama na tržištu nekretnina. Iako se predviđao znatan pad cijena nekretnina stanova u samom centru grada, do njega još uvijek nije došlo. Jedina vidljiva promjena je ona u broju nekretnina koje su u ponudi, pa je tako u Donjem gradu, u 2021. godini gotovo pa duplo veći broj oglašenih stanova.