15.09.2020

Adaptirajte svoju nekretninu i podignite joj vrijednost

Razmišljate o prodaji svoje nekretnine? Svakako savjetujemo konzultacije sa stručnjacima koji će u okviru budžeta izvući najbolje iz prostora i  nekretninu na bolji način prezentirati potencijalnim kupcima.  

Odakle početi? Svako preuređenje treba voditi logičnim slijedom, u fazama. Bitno je napraviti plan, informirati se, savjetovati s onima koji imaju iskustva i stručnog znanja. To je početak priče preuređenja svakoga doma.

Prije svega potrebno je imati skicu stana i znati što želimo, ili barem u kojem pravcu želimo ići. Ovisno o tome što želite raditi i kojeg su obima vaši zahvati, potrebno je imati i tlocrt. Zatim treba dobro izbalansirati  želje, potrebe i ono što se od toga može ostvariti. Postoje situacije kada sam tlocrtni raspored diktira puno toga i nemoguće je ostvariti neke zamisli. Kod adaptacija, nažalost, uvijek postoje kompromisi, a ne zaboravite ni na financijska ograničenja.

Nakon što ste si u glavi barem okvirno razjasnili što biste htjeli, te skicirali svoje ideje, svakako na papir treba staviti i budžet kojim raspolažete. Zatim prelazite na drugu fazu ako želite da vaš prostor izgleda tehnički i estetski besprijekorno. Savjetujte se sa stručnom osobom, arhitektom ili dizajnerom koji će vam pomoći da vaše ideje i želje dobiju pravi oblik.  Stručne osobe uvijek vide momente u adaptaciji koje laik teže može prepoznati ili predvidjeti. Također, stručnjak će vas upozoriti na čemu nipošto ne treba štedjeti i koji su materijali, boje i vrsta namještaja najbolji za određeni prostor. Dobra komunikacija pritom je i ključ uspješne adaptacije.

Zatim se kreće u prikupljanje informacija – mjerenje i uvid u stanje interijera i to na licu mjesta, u objektu koji se želi adaptirati. Nakon toga radi se idejni projekt, u kojem arhitekt odnosno dizajner surađuje s investitorom kako bi se odabrala najbolja moguća varijanta tlocrtnog rješenja prostora. Projekt se zatim dodatno razrađuje, a nakon što bude usvojen od investitora, kreće se u posljednju fazu izvedbenog projekta u kojem želje i zadaci postaju stvarnost. U idejnom planu su detaljno razrađene sve potrebne instalacije, odabir i pozicije rasvjetnih tijela, sanitarnih elemenata, stolarija, bravarija... Tek nakon toga dolazi izrada troškovnika građevinskih radova i avantura preobrazbe vašeg interijera može početi!