04.08.2021

AGENT ZA POSREDOVANJE NEKRETNINAMA: zašto angažirati stručnjaka

Iako je tržište nekretnina dinamično, postoje nekretnine koje svoje nove vlasnike čekaju mjesecima pa čak i godinama. Bez obzira na to radi li se o prodaji ili kupnji nekretnine, pomoć stručnjaka uvijek dobro dođe. U nastavku saznajte zašto.

POZNAVANJE STANJA NA TRŽIŠTU
Jedna od najvećih prednosti agenta za nekretnine jest poznavanje stanja na tržištu. Ako prodajete nekretninu, agent će vas upozoriti na sve faktore koji su bitni pri kreiranju cijene, a lokacija, kat, stanje nekretnine, godina izgradnje samo su neki od njih. Ispravna procjena vrijednosti nekretnine prvi je korak na putu do uspješne prodaje. Osim, toga baza kontakata koju agenti imaju može biti najbrži način za prodaju nekretnine. Kada je riječ o kupnji nekretnine, osim što će vam uštedjeti vrijeme koje je potrebno za potragu, agent je tu da vas upozori ako je neka od nekretnina koju ste uzeli u obzir precijenjena.

OGLAŠAVANJE
Agencija će nekretninu predstaviti na tržištu na odgovarajući način i na raznim kanalima za oglašavanje, a u dogovoru s klijentom pobrinut će se i za prikladne fotografije kao i njihove opise. U svakom slučaju, sigurni ste kako će vaša nekretnina potencijalnom kupcu biti predstavljena na profesionalan način.

PRAVNA SIGURNOST
Ovo je možda i najvažnija uloga agenta za nekretnine. Dužnost agenta jest da upozori na eventualne nepravilnosti ili rizike. Svaka nekretnina koja je ponuđena na tržištu preko agencije je provjerena.   Također, informirani su o stanju i promjenama u zakonodavstvu, porezima, oslobođenjima od istog, kreditiranjima i slično. Osim toga, agencije surađuju s pravnicima koji sastavljaju ugovore pa su u ovom procesu zaštićene obje strane.

ADMINISTRACIJA
Tek nakon što osoba postane formalni vlasnik započinje administrativni dio posla koji zahtjeva mnogo vremena provedenog na šalterima. Upis u gruntovnicu, prijenos vlasništva, prebacivanje režija i ostalu administraciju u ovom slučaju za vas obavlja agencija, odnosno agent, a sve te usluge uključene su u naknadu.