14.08.2020

Izbjegnite najčešće greške prilikom kupovine nekretnine

Kupnja prve ili pak nove nekretnine mnogima spada u najveće životne izazove, što je i samo po sebi razumljivo jer je riječ o prostoru za koji treba izdvojiti veliku svotu novaca, a pritom je nerijetko riječ o interijeru u kojem ćemo možda stanovati ili odmarati do kraja života, ovisno radi li se o stanu, apartmanu ili pak vikendici…

Mnogi će vam potvrditi da je kupovina novog stana ili izgradnja kuće bila najljepši, ali i najstresniji događaj u njihovom životu. Svi se radujemo imati uređen prostor po svojoj mjeri, uživati u svojim kvadratima – u prirodi čovjeka je da voli imati svoj dom, svojevrsnu mirnu luku u kojoj se osjeća sigurno i slobodno. S druge pak strane, kupnja i uređenje nove nekretnine veliki je financijski izdatak, vjerojatno najveća investicija u našem životu,  za koji se nerijetko i zadužimo, pa godinama moramo otplaćivati kredite, stoga je iznimno bitno u cijeli projekt ući pripremljen, informiran i – "hladne’ glave". Evo koje su najčešće zablude i greške koje većina ljudi čini. Dobrom pripremom i pomoću naših savjeta vi ne morate biti među njima….

 

1. EMOTIVAN PRISTUP I VAŽNOST PRVOG DOJMA

Kada je kupovina nekretnine u pitanju – emocije su faktor na koji se ne trebamo oslanjati nego prvenstveno na razum. Zaboravite prvi osjećaj koji je u vama izazvao ulazak u neki prazan stan koji se prodaje ili pak emotivno značenje koje za vas ima neka zgrada, kvart, oblik balkona, pogled koji se pruža iz stana… Intuicija odnosno prvi dojam koji imamo nije nebitan, ali sigurno ne i presudan. Uvijek treba dobro preispitati prve dojmove i osjećaje koje gajimo prema nekretnini koju kupujemo. Jer, oni nas mogu zavarati. Također, budite imuni na emotivne izjave prodavatelja – vlasnika ili agenta. To je način na koji se nastoji pridobiti potencijalnog kupca.

2. INZISTIRANJE NA KRITERIJIMA I POTREBAMA

Nikada ne zaboraviti prije planiranja kupnje na papir staviti osnovne kriterije koje vaša nova nekretnina treba imati. I koje su vaše potrebe u novom prostoru. To ne znači da ćete, ako naiđete na stan ili kuću koja vam odgovara cijenom i drugim kriterijima koje ste postavili, odustati jer je primjerice stara nekoliko godina a vi ste htjeli novi dom. Tada je dobro razmisliti o argumentima ‘za ‘ i ‘protiv’. Nikada ne zaboravite postojanje općih kriterija kao što su razina buke, položaj zgrade komunalna infrastruktura te prometna povezanost, blizina sadržaja koje trebamo poput vrtića, škole, parka, trgovina…

3. PRESKAKANJE STRUČNJAKA

Građevinar ili arhitekt je osoba je bitan saveznik u kupnji nekretnine. Utjecaj vlage, stanje instalacija i vanjske stolarije kao i podnih obloga, isplativost eventualnog renoviranja,  orijentacija stana, pozicija stana  – sve su to bitni faktori koje će stručnjak svakako bolje procijeniti od nas laika. Primjerice, potreban je dodatni oprez ako je stan na posljednjem katu jer je upitno kakva je izolacija. Isto tako, orijentacija stana odnosno dotok prirodne svjetlosti neizmjerno su bitni. Stručnjaci preporučuju stanove koji su orijentirani na dvije suprotne strane svijeta, kao i izbjegavanje sjevera kao jedine opcije.

4. POVRŠAN PREGLED DOKUMENTACIJE

Stručnjaci su dobrodošli i prilikom same kupnje. Odnosno, da vam pomognu da se prekontrolirate svu potrebnu dokumentaciju – izvadak iz zemljišnih knjiga, građevinsku dozvolu, vlasnički list…Ne zaboravite tražiti od vlasnika na uvid i energetski certifikat koji ima nekretnina koji kupujete. Usto, uvijek je dobro prije potpisivanja pravog ugovora, sklopiti s vlasnikom predugovor, najčešće potreban u slučajevima kada se čeka da neki dokument bude dostavljen ili kredit odobren. I svakako provjerite jesu li podmirena sva dugovanja za struju,vodu i ostale režije.