17.08.2022

KATEGORIZACIJA APARTMANA: što znači, čemu služi i kako je napraviti

1660734143_ranjith-alingal-f-mvfz6-m3u-u
Foto: Ranjith Alingal/Unsplash

Kategorizacija je obavezna za legalno iznajmljivanje namještaja. Iza svake od zvjezdica kriju se standardi koje hoteli ili privatni iznajmljivači trebaju zadovoljiti.

ČEMU SLUŽI KATEGORIZACIJA?
Kategorizaciju apartmana nužno je napraviti kako bi bila jasna usluga koju iznajmljivači nude. U kategorizaciju pripadaju sljedeće kategorije: hoteli, integralni hoteli, aparthotel, turističko naselje, turistički apartmani i pansion. Kategorizacija se radi ovisno o uređenju, opremi, uređajima, uslugama, održavanju i ostalim uvjetima koji su propisani pravilnikom pravilnikom. U Hrvatskoj se objekti za iznajmljivanje kategoriziraju u kategorijama od dvije do pet zvjezdica.


GDJE I KAKO SE PODNOSI ZAHTJEV ZA KATEGORIZACIJU?
Zahtjev za kategorizaciju se podnosi u uredu države uprave u Zagrebu  (ili putem internetskog obrasca) na odjelu za turizam, a uz zahtjev podnosi se i sva potrebna dokumentacija za kategorizaciju apartmana.
Osim samog zahtjeva, potrebna je sljedeća dokumentacija:
1.            Dokaz o državljanstvu države članice EU tj. preslika osobne iskaznice

2.            Dokaz o vlasništvu objekta
               - Izvadak iz zemljišne knjige
               - Pisana suglasnost suvlasnika (ako postoji više vlasnika)
               - Pisana suglasnost vlasnika objekta (ako zahtjev ne predaje vlasnik objekta)

3.            Dokaz o uporabljivost građevine

4.            Dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi uplaćenu u državnim biljezima ili elektroničkim putem u iznosu od 70, 00 kn


Nakon predavanja sve potrebne dokumentacije u Ured državne uprave u nadležnoj županiji, ako je sve u redu dobiva se rješenje o kategorizaciji. Idući korak je prijava s rješenjem u nadležnu policijsku postaju, poreznu ispostavu i naravno, u turističku zajednicu.

Kada je sve zakonski riješeno i kada ste dobili sve potrebne dozvole, preostaje samo kupiti ploču za kategorizaciju na kojoj se prikazuje vrsta smještaja koja se nudi i koja ima naznačen broj dobivenih zvjezdica. Ploče se naručuju isključivo od proizvođača koju imaju suglasnost Ministarstva turizma.