08.12.2020

Savjeti iz prve ruke za selidbu bez stresa

Ako ste se ikada selili, znate koliko cijeli proces može biti stresan i izazovan. Ipak, kako bi vam olakšali, donosimo nekoliko korisnih savjeta iz prve ruke. Ono što je najbitnije u svakom planu i projektu, pa tako i u selidbi, jest organizacija. Krenimo redom.

 

NIŠTA BEZ POPISA

Zar nije nevjerojatno koliko stvari možemo skupiti tijekom boravka u prostoru? Prije nego se krenete pakirati, bilo bi najbolje odmah napraviti selekciju stvari  koje ostavljate, poklanjate i onih koje bacate. Stvari koje ostaju spakirajte u kutije i vreće. 

Svakako se raspitajte u obližnjim trgovinama za velike kutije u koje možete staviti lomljive stvari, a ne zaboravite označiti koji sadržaj se u njima nalazi kako bi se kasnije lakše snašli. Kuhinjske krpe možete iskoristiti kao zaštitu za lomljive čaše, vaze, šalice i slične sitnice,  teške knjige ubacite u putne kofere s kotačićima da ih je lakše prenijeti, a sitne stvari spakirajte u vreće za smeće da ih je lakše prenijeti.

Pakiranje započnite sa stvarima i komadima koje trenutno ili svakodnevno ne koristite,  a posljednje spakirajte one koje će vam trebati do zadnjeg dana. 

OPREZNO S TEHNIKOM

Nikako ne želite da vam napukne TV ekran ili da hladnjak „pusti vodu“, zato je poželjno hladnjak par dana prije selidbe isključiti, odmrznuti i očistiti, a osjetljivu tehniku obložite kartonskim kutijama ili dekama kako bi zaštitili monitor.

Kada je namještaj u pitanju, demontirajte komade koje želite zadržati ili prenesite cijele u komadu. Ako je riječ o osjetljivijem namještaju i nemate iskustva, bilo bi najbolje angažirati stolara kako bi ste komade prenijeli u jednom komadu. Kako bi selidba prošla što bezbolnije, posudite kombi od prijatelja ili unajmite kamion, tako ćete u konačnici uštedjeti na vremenu.

NE ZABORAVITE!

Kada selite cijeli svoj život na novu lokaciju, imajte na umu da ćete morati otkazati i prebaciti sve postojeće pretplate kao što su primjerice TV pristojba. 

Selidba ne mora biti dugotrajna i zahtjevna ako vam u cijelom procesu pomogne obitelj i prijatelji, a kada sve završi počastite se i svi zajedno uživajte u svojem novom domu. Ako pak želite da sve završi bez puno otezanja, najbolje će biti da unajmite profesionalce koji će vas preseliti.