08.12.2020

Savjeti iz prve ruke za selidbu bez stresa

Ako ste se ikada selili, znate koliko cijeli proces može biti stresan. Ipak, kako bi vam olakšali, donosimo nekoliko korisnih savjeta iz prve ruke. Ono što je najbitnije u svakom planu i projektu, pa tako i u selidbi, je organizacija pa krenimo redom.

 

NIŠTA BEZ POPISA

Zar nije nevjerojatno koliko stvari možemo skupiti tijekom boravka u prostoru? Prije nego krenete pakirati sve stvari, bilo bi najbolje odmah napraviti selekciju stvari  koje ostavljate, poklanjate te koje bacate. Stvari koje ostaju spremajte po kutijama i vrećama.

Svakako se raspitajte u obližnjih trgovinama za velike kutije u koje možete staviti lomljive stvari, a ne zaboravite ni popisati na kutijama koji je sadržaj unutra kako bi se kasnije lakše snašli. Kuhinjske krpe možete iskoristiti kao zaštitu za lomljive čaše, vaze, šalice… teške knjige ubacite u putne kofere s kotačićima da ih je lakše prenijeti, a sitne stvari spakirajte u vreće za smeće da ih je lakše prenijeti.

Ono što vam najmanje treba, pakirajte prvo u kutije. Stvari koje vam trebaju svaki dan pakirajte zadnje da su vam nadohvat ruke.

OPREZNO S TEHNIKOM

Nikako ne želite da vam napukne ekran TV-a ili da hladnjak „pusti vodu“, zato je poželjno hladnjak par dana prije selidbe isključiti, odmrznuti i očistiti, dok osjetljivu tehniku obložite kartonskim kutijama ili dekama kako bi zaštitili monitor.

Kada je namještaj u pitanju, demontirajte komade koje želite zadržati ili prenesite cijele u komadu. Ako je riječ o osjetljivijem namještaju i nemate iskustva, bilo bi najbolje angažirati stolara kako bi ste komade prenijeli u jednom komadu. Kako bi selidba prošla što bezbolnije, posudite kombi od prijatelja ili unajmite kamion tako ćete u konačnici uštedjeti na vremenu.

NE ZABORAVITE!

Kada selite cijeli svoj život na novu lokaciju, imajte na umu da ćete morati otkazati i prebaciti sve postojeće pretplate kao što su TV pristojba. Pazite da se i vam ne dogodi sličan scenarij jer opomene će stizati na staru adresu, a vi ćete biti u prekršaju.

Selidba ne mora biti dugotrajna i zahtjevna ako vam u cijelom procesu pomogne obitelj i prijatelji, a kada sve završi počastite se i svi zajedno uživajte u svojem novom domu. Ako pak želite da sve završi bez puno otezanja, najbolje će biti da unajmite profesionalce koji će vas preseliti.