10.01.2022

Zašto sve više ljudi seli iz centra Zagreba?


FOTO: Darko Mihalić 

Nakon niza godina u kojima je sam centar Zagreba bio lokacija iz snova, sve veći broj građana  u potrazi je za novim domom koji se najčešće nalazi na rubnim dijelovima grada. Jesu li tome uzrok samo pandemija i strah od potresa?

Do prije otprilike godinu dana, centar i širi centar grada bili su vjerojatno najatraktivnija lokacija za život u Zagrebu. Blizina svog potrebnog sadržaja, sjajna povezanost javnim prijevozom, šušur i užurbanosti grada privlačili su velik broj ljudi. Prvi potres koji je pogodio Zagreb u ožujku 2020. godine, a nakon toga i onaj petrinjski, kako se sada čini, promijenio je mnogo toga. Velik broj oštećenih, nesigurnih građevina potaknuo je građane da se u potrazi za mirom i sigurnošću zapute u istraživanje do sada možda ne tako popularnih lokacija za život.

Osim samog potresa, Covid pandemija također je unijela neku vrstu straha, kako na globalnoj tako i na gradskoj razini. Lockdown, slabijeg ili jačeg intenziteta i brojne restrikcije također je, uz potres, razlog za napuštanje gužva u centru i bijeg u prirodu.

Svi ovi faktori doveli su do izmjena u cijenama nekretnina. Iako se nakon potresa predviđalo kao će cijene u centru grada značajno padati, to se nije dogodilo. Za usporedbu, u 2019. prosječna oglašavana cijena u centru grada bila je 2.386 eura po metru kvadratnom, a u ponudi je bilo 970 nekretnina. U 2021. ta cijena je 2.568, a na tržištu se nalazi 1489 nekretnina.

Dakle, budući da je riječ o periodu od dvije godine, može se reći da cijena, iako nije padala nije ni značajno rasla, dok je broj nekretnina oglašenih za prodaju veći za gotovo 50%. Hoće li se taj trend nastaviti ili će centar grada opet oživjeti, preostaje nam tek vidjeti.